2023
Breaking News

Білий шоколад користь і шкода для здоров’я – Сайт про вітаміни


Зміст
  1. Білий шоколад: користь і шкода для здоров'я
  2. З чого роблять білий шоколад
  3. Чим відрізняється від чорного і молочного
  4. Склад і калорійність
  5. Чим корисний білий шоколад
  6. Загальна користь
  7. Для жінок
  8. Для чоловіків
  9. при вагітності
  10. При грудному вигодовуванні
  11. Для дітей
  12. при схудненні
  13. Шкода і протипоказання
  14. Як вибрати і зберігати
  15. Як зробити білий шоколад в домашніх умовах
  16. Як розтопити білий шоколад
  17. Цікаві факти про шоколад
  18. Білий шоколад: користь і шкода для людини
  19. Білий шоколад – склад, який буває
  20. Користь білого шоколаду для організму в цілому і зокрема
  21. Шкода і протипоказання
  22. Добова норма для здорових людей
  23. Дізнайтеся секрети, які приховує білий шоколад! Шкода і користь популярних ласощів
  24. Білий шоколад: які його користь і шкода?
  25. Історія появи ласощі
  26. склад шоколаду
  27. Застосування в кулінарії і косметології
  28. Шкода білого шоколаду
  29. Користь білого шоколаду
  30. Білий шоколад: користь і шкода, відмінності
  31. стандарти якості
  32. Склад і калорійність
  33. чим корисний
  34. Білий, молочний або гіркий
  35. Шкода і протипоказання
  36. вегетаріанський рецепт
  37. висновки
  38. Чорний і білий шоколад – калорійність, порівняння користі і шкоди
  39. види шоколаду
  40. Який шоколад найкорисніший?
  41. Товстіють чи від шоколаду?
  42. Залежність від шоколаду
  43. Користь шоколаду для мозку
  44. Діабетичний шоколад без цукру

Білий шоколад: користь і шкода для здоров'я

Білий шоколад з'явився в 30-х роках минулого століття, коли популярна швейцарська компанія Nestle розробила нову технологію отримання такого ласощі. Серед ласунів такий продукт користується великою популярністю.

При покупці десерту потрібно пам'ятати, що деякі недобросовісні виробники ставляться до свого продукту неналежним чином. Склад такого шоколаду може нашкодити організму. Сьогодні існує безліч фірм, які виробляють біле ласощі. І при таких умовах набагато важче вибрати якісну продукцію.

З чого роблять білий шоколад

Даний шоколад є солодкість, яка виготовляється з какао-масла, цукрового піску, сухого молока і ваніліну. У неї не додається звичний порошок какао, саме тому білий шоколад володіє відтінком слонової кістки, іноді може навіть бути присутнім жовтуватий відтінок. Такий продукт містить низький рівень антиоксидантів.

Специфічний смак білий десерт отримує в результаті додавання сухого молока, який характеризується карамельним смаком. Ароматичною речовиною в даному випадку виступає ванілін.

Чим відрізняється від чорного і молочного

Відрізняються ці різновиди шоколаду тільки за змістом в них порошку какао. Так, в білому ласощах він взагалі відсутній, а в чорному його зміст варіює від 40 до 99 відсотків.

Що ж стосується молочного шоколаду, то такого порошку в ньому міститься до 40 відсотків. А ось зовні відрізнити ці види солодощів зможе кожен.

За корисними властивостями білий варіант поступається темному через відсутність того ж порошку, який містить в собі всі важливі сполуки.

Білий шоколад і чорний вважаються так званими антагоністами, так як перший різновид не містить какао зовсім, а в другому ласощах його концентрація може досягати 99 відсотків.

Склад і калорійність

Продукт має кремовий відтінок. За смаком його можна порівняти зі згущеним молоком або вершкової карамеллю. Деяким же він нагадує суху суміш дитячого харчування. Якісний шоколад не повинен містити гідрогенізовані жири, пальмове масло і кондитерський жир.

Згідно з нормами, передбаченими відповідною ГОСТом, в білому шоколаді повинно бути присутні не менше 14 відсотків сухого молока, 20 відсотків масла какао і 3,5 відсотка жиру молочного.

Випускається солодкість у вигляді плиток – монолітних або пористих, а також у формі різних фігур, цукерок.

Існує білий шоколад без додавання цукру. Його смак буде незвичним, в порівнянні з гірким шоколадом, де основу складає специфічний аромат і смак какао. По нормативу, в такому ласощах повинно міститися більше 50 відсотків какаового масла. Такий продукт є дієтичним.

У даного різновиду шоколаду зустрічається токоферол, вітаміни-представники групи В. З мінеральних речовин тут присутній залізо, кальцій, фосфор.

Глікемічний індекс білого сорту дорівнює 70, в той час як такий же показник гіркого становить 25. Тому для людей, хворих на цукровий діабет, виробляються варіанти без включення цукру, зі стевією.

Продукт досить калорійний, в 100 г міститься близько 550 ккал.

Чим корисний білий шоколад

Загальна користь

Користь шоколаду полягає в наявності в його складі масла какао. У ньому міститься олеїнова, ліноленова і стеаринова кислота. Крім того, в ньому є вітамін Е або токоферол. Ці речовини роблять благотворний вплив на шкіру, живлять її і наповнюють енергією.

Також в білому шоколаді присутній така речовина, як танін, що володіє протизапальною властивістю. Також в продукті виявлено метілксанін, який застосовується для лікування патологій дихальних органів. Кофеїн характеризується знеболюючу дію і покращує мозковий кровообіг.

У косметології білий сорт шоколадного ласощів використовується досить часто.Корисні компоненти продукту сприяють швидкому загоєнню ран і усунення різних висипань на шкірних покривах. Масла у складі такого десерту живлять суху шкіру.

Косметологи рекомендують робити маски з шоколаду, якщо на шкірі залишилися сліди вугрової висипки і фурункульозу, з'явилися розтяжки і невеликі шрами. Можна використовувати такий продукт в зимовий період, щоб захистити шкіру від обвітрювання і обмороження.

Для жінок

В першу чергу, варто відзначити, що білий шоколад може бути виготовлений без додавання підсолоджувача, що дуже важливо для жінок, які стежать за фігурою, так як такий продукт виходить дієтичним.

Такий різновид шоколаду підходить для приготування масок при сухому типі шкіри, а також при наявності запального процесу.

Крім того, дана продукція сприяє синтезу серотоніну і стимулює викид ендорфіну, що допомагає підняти настрій.

Білий шоколад допоможе позбутися від вугрової висипки. Ще однією важливою властивістю даного ласощі є те, що воно попереджає раннє старіння шкіри.

Для такого шоколаду властиво безліч корисних характеристик. Головне – вживати його в помірних кількостях. З обережністю слід використовувати його людям, які за станом здоров'я змушені дотримуватися правильного харчування.

Для чоловіків

Як вже говорилося, в білому шоколаді міститься вітамін Е. Дана речовина здатне зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Вітамін До в складі шоколаду забезпечує засвоєння кальцію, що потрапляє в організм.

при вагітності

Вітамін Е, який міститься в какао-маслі, рекомендований до застосування в період виношування плоду. Це дозволяє протікати вагітність без будь-яких проблем. А такі кислоти, як ліноленова і арахінова, служать профілактикою розвитку цукрового діабету, в тому числі гестаційного.

При грудному вигодовуванні

Шоколад під час лактації допомагає позбутися від депресії, яка часто спостерігається у жінок після народження дитини.

У компонентах білого шоколаду є вітамін Е, який позитивно впливає на гормональний баланс, покращує здоров'я нігтів і дерми, а також налагоджує діяльність ендокринної системи.

Вітаміни групи В нормалізують функціонування шлунково-кишкового тракту, мають заспокійливу дію на нервову систему і активізують роботу головного мозку.

Кальцій необхідний для молодої матусі і її малюка, так як він зміцнює кісткову систему і зуби, будучи профілактикою рахіту у дітей.

Незважаючи на те що чорний шоколад вважається більш корисним, в порівнянні з білим варіантом, його все ж рекомендується вживати в період грудного вигодовування. Пов'язано це з тим, що в цих ласощах міститься набагато менше кофеїну, який може викликати занепокоєння або безсоння у дитини. Однак такий продукт обов'язково повинен бути натуральним.

Якщо в складі шоколаду присутні барвники й ароматичні речовини, емульгатори, від застосування такого шоколаду краще відмовитися. Вводити продукт дозволяється з третього місяця, але тільки після консультації з лікарем.

Після вживання даного різновиду шоколаду слід простежити за станом малюка протягом двох днів, щоб виключити ймовірність алергічної реакції.

Для дітей

Незважаючи на те що шоколад має корисні властивості для дитячого організму, лікарі все ж радять не давати його дитині до 1,5 років.

Справа в тому, що в ньому міститься кофеїн, теобромін і цукор, які активізують функції нервової системи, що зовсім необов'язково в дитячому віці.

Діти і так тільки починають пізнавати їжу, у них прорізаються зуби, тому немає необхідності в додатковому порушення нервової системи.

при схудненні

Під час дотримання дієти категорично забороняється вживати білий шоколад.

Солодка плитка не містить багато корисних компонентів для організму, в той же час концентрація какао-бобів тут менше 35 відсотків.

Найчастіше в такий різновид шоколаду додається молоко, різні підсилювачі смаку, запаху і т.д. В такому випадку важко сказати, що білий шоколад відноситься до дієтичних продуктів.

Шкода і протипоказання

Говорячи про білому шоколаді, про його корисні властивості, слід вказати і негативні сторони даного продукту. В першу чергу, варто відзначити, що в складі таких ласощів багато цукру і жирів молочного походження, що робить його дуже калорійним. Отже, ці калорії негативно впливають на матеріальний обмін, приводячи до порушення балансу. Це може привести до ожиріння.

З обережністю слід вживати шоколад людям, які схильні до алергії. Це пов'язано з тим, що в даному продукті присутній масло какао, яке іноді провокує алергічну реакцію. Відомі випадки, коли застосування білого шоколаду спровокувало підвищення артеріального тиску і поява аритмії.

Високий рівень цукру в ласощах призводить до збільшення даного показника в складі крові. В результаті цього погіршується кровообіг у судинах. Але це не говорить про те, що потрібно відмовитися повністю від такого продукту, необхідно всього лише обмежити його вживання.

Може спостерігатися індивідуальна непереносимість. Протипоказанням також є безсоння, головний біль, високий тиск, нервова збудливість, дитячий вік, а також дисбактеріоз кишечника.

Не слід їсти такий десерт на ніч.

Як вибрати і зберігати

Якщо в шоколаді білих сортів присутні гідрогенізовані масла і різні інші добавки, не можна говорити про безпеку і користь такого виробу. Тому при покупці потрібно вивчати інформацію з етикетки товару. Хоча виробники навіть найпопулярніших марок можуть вказати в складі своєї продукції дані речовини, так як їх використання законом не заборонено.

Однак якщо стоїть мета придбати якісний продукт, то потрібно вибирати плитки, в складі якої є тільки масло какао. Шоколадка повинна бути твердою, без нерівностей. Слід зазначити, що низька вартість повинна викликати підозри, так як справжній шоколад дешевим не буває.

Що стосується умов зберігання, то потрібно пам'ятати, що шоколад боїться сонячного тепла, тому не слід тримати такі ласощі на сонці. В таких умовах продукт не тільки почне танути, але і придбає гіркий присмак.

Оптимальною температурою зберігання шоколаду є 16 градусів вище нуля. Вже при температурі в 21 градус шоколад починає танути, точніше, тане при цьому какао-масло.

Після зниження температурних показників жир, який міститься в маслі, почне кристалізуватися, а на раніше блискучій поверхні плитки з'явиться білий наліт. Зберігання в холодильнику призведе до таких же наслідків.

Тільки в цьому випадку наліт буде результатом кристалізації сахарози, яка виникла в ході виморожування води. Так що холодильник теж не підходить для таких цілей.

Також потрібно пам'ятати, що шоколад повинен бути захищений від сторонніх запахів, які він з легкістю може увібрати. Білий шоколад може зберігатися протягом місяця.

Радимо почитати: Як вибрати і зберігати темний шоколад Читати

Як зробити білий шоколад в домашніх умовах

Основними інгредієнтами, які необхідні для отримання білого шоколадного ласощів в домашніх умовах, є масло какао, цукор і сухе молоко. Всі компоненти слід взяти в кількості 100 г.

Масло какао продається в аптеці або в спеціальному кондитерському магазині. У готової плитці його концентрація повинна становити 30 відсотків від загальної маси. Слід зазначити, що варто використовувати цукрову пудру, так як вона набагато краще розчиняється.

При використанні цукру можуть залишитися кристали.

Масло какао розтопити за допомогою водяної бані. Після цього до нього додати цукрову пудру, ванілін і сухе молоко. Замість останнього інгредієнта можна використовувати дитяче молочне харчування.

Всі складові перемішати за допомогою міксера або віночка на водяній бані. Щоб маса не прилипала до посуду, її рекомендується змастити маслом. Далі в підготовлені форми залити шоколадну суміш.

Форму поставити в холодильник на годину-півтори. Після закінчення зазначеного часу готові шматочки шоколаду можна подавати до столу. Деякі ставлять його на стіл як десерт або додають в випічку.

Як розтопити білий шоколад

Перед тим як розтопити білу плитку шоколадного продукту, потрібно знати, що у нього нижча температура плавлення, ніж у інших сортів цих ласощів. Саме тому важливо правильно розтопити даний продукт, щоб він не перегрівся і не змінив своїх смакових якостей.

Отже, найбільш поширеним способом є використання водяної бані. Для цього спочатку необхідно нарізати десерт невеликими шматочками, можна натерти на тертці. Після цього будуть потрібні дві каструльки, одну з яких заповнити водою таким чином, щоб дно другої ємності, в якій буде перебувати шоколад, що не стикалося з рідиною.

Після закипання води посуд з шоколадом поставити зверху, вогонь зменшити так, щоб рідина не кипіла. При цьому важливо постійно помішувати ласощі. Знімати солодкість потрібно тоді, коли вона майже повністю розтанула, але все ж залишилися маленькі грудочки.

Щоб плавлений шоколад не скочувався в грудочки, рекомендується додати в нього трохи вершкового масла.

Можна використовувати для цих цілей мікрохвильовку. Потужність пристрою при цьому повинна складати не більше 50 градусів. Подрібнений шоколад білого сорту помістити в пластикову або скляну миску і відправити в мікрохвильову піч на 30 секунд, після чого перевірити десерт. При необхідності процедуру слід повторити.

Цікаві факти про шоколад

  1. У шоколаді міститься таке з'єднання, як теобромін, він вважається отруйним для тварин.
  2. Найбільша плитка шоколаду важила більше 4 тонн, в той час як в довжину вона мала більше 5 метрів, завширшки – близько 3, а товщина становила 25 сантиметрів.
  3. В середньому, одне дерево какао дає приблизно 2,5 тисячі бобів. Щоб плодоносити, рослині має бути хоча б п'ять років. А для отримання одного фунта шоколадного ласощів потрібно 400 какао-бобів.
  4. Найдорожчим є шоколад вагою менше 0,5 кілограма. Його вартість становить 2,6 тисяч доларів.
  5. Першими, хто спробував какао, були мексиканці на ім'я Мокая і Омелька. Сталося це приблизно за тисячу років до нашої ери.

Чи була дана стаття Вам корисна?

Білий шоколад: користь і шкода для людини

У шоколаду маса шанувальників. Це не дивно – існує ще й маса різновидів даного ласощі, тому кожен знайде для себе десерт за смаком.

Крім того, досить поширена думка, що шоколад корисний для здоров'я, але зустрічаються і противники зазначеної теорії. Є версія, що білий шоколад шкідливіше темного, так як не містить порошку какао.

Розібратися, в чому користь і шкоду білого шоколаду, буде зовсім не зайвим.

Білий шоколад – склад, який буває

Білий шоколад придумали і вперше виготовили на фабриці «Нестле» в 30-х роках 20-го століття.

Деякі вважають, що білий – це не справжній шоколад зовсім. Для розуміння питання слід звернутися до вимог державного стандарту, що регламентує виробництво даного продукту. Це ГОСТ Р 52821-2007 «Шоколад. Загальні технічні умови ». Згідно з вимогами зазначеного документа, в складі шоколаду (п. 3.1) обов'язково повинні бути наступні інгредієнти:

  • какао-масло;
  • сухий знежирений залишок какао-продуктів.

Всі інші інгредієнти залежать від конкретної різновиди шоколаду.

Фахівці вважають, що ВІДСУТНІСТЬ в цих ласощах алкалоїдів, кофеїну та теоброміну робить його придатним десертом для людей, які страждають безсонням або мають підвищений тиск

Склад саме білого шоколаду регламентується п. 3.6 ГОСТ, і відповідно до нього продукт повинен містити:

  • какао-масло;
  • молоко або продукт його переробки;
  • цукор.

Також в якості згущувача в цей продукт вноситься лецитин. Як випливає з наведених вимог, білий шоколад відрізняється присутністю в складі молока і повною відсутністю какао-порошку. У нього, як і в інші різновиди шоколаду, можуть бути додані різні смакові і ароматичні добавки, а також наповнювачі.

Користь білого шоколаду для організму в цілому і зокрема

Корисність білого шоколаду обумовлена, в основному, наявністю в ньому какао-масла, яке багате різними цінними речовинами:

  • вітамін Е – він має антиоксидантну властивість, завдяки чому здатний знижувати ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань;
  • жирні кислоти масла какао (арахінова і лінолева) – попереджають розвиток цукрового діабету;
  • вітамін К – допомагає кальцію, що надходить в організм, засвоїтися;
  • селен – підвищує опірність організму інфекційним агентам
  • метилксантин – корисний для легеневих хворих і астматиків;
  • кофеїн – знеболює і оптимізує мозковий кровообіг, допомагає самовідновлення всього організму;
  • танін – має здатність стимулювати ранозагоєння.

Крім того, білий шоколад стимулює вироблення серотоніну і сприяє викиду ендорфінів, від чого при вживанні даного продукту підвищується настрій.

Колір якісної плитки білого шоколаду – кремовий, смак – ніжний. Вона має приємний ванільний аромат і тане в роті

Зміст безлічі корисних речовин обумовлює широке застосування білого шоколаду в косметологічної практиці:

  • з білого шоколаду робляться маски для сухої і схильної до запалень шкіри;
  • білий шоколад сприяє усуненню шкірних дефектів, в тому числі, наслідків фурункульозу;
  • продукт допомагає боротися з висипом вугрів;
  • запобігає раннє старіння шкіри;
  • допомагає захистити шкіру від обвітрювання і інших пошкоджень.

Так що корисність ласощі очевидна, головне – уникати його вживання в надмірних кількостях. Також дотримуватися обережності потрібно тим людям, чий статок здоров'я вимагає певного режиму харчування.

Шкода і протипоказання

Вважається, що в порівнянні з гірким шоколадом білий менш корисний, так як молочний білок знижує активність антиоксидантів, що містяться в продукті.

У будь-якому віці людині потрібні позитивні емоції. Поліпшити настрій допоможе шматочок білого шоколаду

При цьому білий шоколад може нести не тільки користь, але і шкоду, якщо ігнорувати індивідуальні протипоказання:

  • через високий вміст в ньому молочного жиру, білий шоколад володіє високою калорійністю, тому його вживання протипоказано особам з ожирінням і надлишковою масою тіла. Також калорійність зумовлена ​​і високим вмістом вуглеводів в цьому продукті;
  • з тієї ж причини продукт протипоказаний діабетикам
  • велика кількість цукру при регулярному вживанні може нашкодити серцю і судинам, а також погіршити стан зубів;
  • алергікам слід з обережністю поставитися до цього продукту, оскільки какао-масло, що входить до його складу, здатне викликати алергічну реакцію;
  • кофеїн, що міститься в білому шоколаді, здатний викликати підйом артеріального тиску і тахікардію.

Якщо ж у людини немає перерахованих протипоказань, то вживати цей солодкий продукт він може абсолютно не побоюючись, проте не варто забувати про дотримання заходів.

Добова норма для здорових людей

100 грамів білого шоколаду містять:

  • 83 кілокалорії (це 5% від добового раціону);
  • 9,5 г цукру (11%);
  • 3,4 г жиру (5%);
  • 2,1 г жирних кислот (11%).

У день можна їсти не більше 50 г шоколаду (і то фахівці настійно рекомендують замість білого звернути увагу на гіркий). Слід знати, що дітям до 3 років шоколад в будь-якому вигляді протипоказаний (після 3 років дитині можна з'їдати по 20 г пару раз в тиждень), а ось оптимальний вік для знайомства з цими ласощами – 5 років.

Корисність і шкідливість білого шоколаду – тема неоднозначна і суперечлива. Звичайно, цей продукт має набагато меншою кількістю корисних якостей, ніж його темна різновид, проте при великому бажанні можна побалувати себе шматочком.

Дізнайтеся секрети, які приховує білий шоколад! Шкода і користь популярних ласощів

Зізнаючись в гарячій любові до білого шоколаду, я регулярно чую у відповідь різку критику цих ласощів. Чую, що в ньому немає какао-порошку, зате багато шкідливого цукру. Що воно не робить тонізуючого ефекту і відверто шкідливо для здоров'я.

У подібних твердженнях істини і помилок – п'ятдесят на п'ятдесят. Білий шоколад – це і шкода, і користь.

Міф 1 – В білому шоколаді немає какао

Давайте подивимося, з чого складається білий шоколад? Яких інгредієнтів в ньому, навпаки, немає?

Какао-порошок: що означає його відсутність?

Перший аргумент противників білого шоколаду – там немає найважливішого шоколадного інгредієнта, какао-порошку. Того самого, в якому міститься теобромін, речовина, що стимулює більш інтенсивну роботу нервової системи. Людина їсть темний шоколад, отримує дозу теоброміну, відчуває, як піднімається настрій і знижується втома.

Можливо, вам буде цікаво прочитати статтю Як впливає шоколад на організм людини: вивчаємо користь для чоловіків і жінок »» Читайте тут …

Звернемося до складу білого шоколаду по ГОСТу. Ці ласощі роблять з какао-масла (не менше 20%), сухого молока (не менше 14%), цукру. Какао-порошку, дійсно, не спостерігається.

Виходить, біла шоколадка не піднімає настрій? Елементарний життєвий досвід підказує, що піднімає. Чому так відбувається? Розгадка криється в інгредієнтах, які в білому шоколаді по ГОСТу присутні. На какао-порошку світло клином не зійшовся.

У відсутності теоброміну є і плюси. Маленьким дітям, наприклад, додаткова стимуляція нервової системи протипоказана. Тому при грудному вигодовуванні білий шоколад в невеликих кількостях можна – якщо у малюка і мами немає алергії. Темний і молочний протипоказані.

Какао-масло: користь для організму

Какао-масло є в будь-якому шоколаді – білому, темному, молочному. Воно являє собою жир, одержуваний при віджиманні какао-бобів. Швидше за корисний, ніж шкідливий компонент. Він позитивно впливає на стан шкіри, волосся, нігтів, має протизапальний ефект.

Мінуси какао-масла – висока калорійність, здатність викликати алергію.

Чим відрізняється білий шоколад від чорного з точки зору типового алергіка? У білому один алерген – какао-масло. У темному – какао-масло плюс какао-порошок. Отже, кількість небезпечних речовин в гіркою темної плитці вище, ніж у світлій. І темну – зовсім-зовсім не можна … Світлу – може бути.

Отже, в білому шоколаді, звичайно, є какао. Тільки не какао-порошок, а какао-масло. Відсутність порошку в складі, дійсно, сильно впливає на властивості ласощі. Але іноді це скоріше плюс, ніж мінус. Це означає, наприклад, що білий шоколад при ГВ в принципі допустимо, на відміну від темного.

Міф 2 – Білий шоколад вкрай шкідливий для здоров'я

Говорячи про склад, ми порушували питання, чим корисний білий шоколад. У ньому є поживне какао-масло, позитивно впливає на шкіру, волосся, нігті.

Молоко, навіть сухе, теж відноситься до корисних продуктів. Воно містить кальцій, калій, цілий набір вітамінів. Звичайно, в одному шоколадному батончику корисних елементів виявляється трохи, але вони там є. Чи не згадувати цей факт, говорячи про користь білого шоколаду, неправильно.

Цукор – основне джерело шкоди в білому шоколаді

Шкода білого шоколаду, як правило, пов'язують саме з цієї складової. Надлишок цукру збільшує ризик появи проблем з судинами, шкірою, печінкою, зайвою вагою.

Вірно і інше. Солодке стимулює роботу мозку. І піднімає настрій. Організму людини подобається, коли його годують смачною і висококалорійною їжею.Він винагороджує ласуна порцією гормонів радості.

Людині необхідно солодке! Але – в помірних кількостях.

Так, білий шоколад не відноситься до над-корисним дієтичним продуктам. Але і боятися його підстав немає. У помірних кількостях він приносить здоров'ю більше користі, ніж шкоди. У всякому разі, якщо у вас немає серйозних захворювань.

Чи можна білий шоколад при гастриті, наприклад, – вже інше питання. Задати його краще лікаря.

Міф 3 – Білий шоколад шкідливий для фігури

Дієтичного білого шоколаду не існує. Тим, хто переживає за фігуру, доведеться обмежити споживання чудесного частування.

  • У різних видів цих солодощів, втім, харчова цінність дещо відрізняється. Котрі вважають калорії корисно дізнатися різницю між батончикам, цукерками і плитками:
  • калорійність повітряного білого шоколаду дорівнює 526 ккал; калорійність білого шоколаду «Твікс» – 506 ккал;
  • калорійність білого шоколаду в плитках – 541 ккал.

Для порівняння, в плитці гіркого темного (60-69% какао) міститься 520 ккал. У молочному – 535 ккал.

Так, білий шоколад – частування не дієтичне. Але гіркий або молочний нітрохи не краще! Тому нечесно особливо виділяти білий шоколад.

Міф 4 – Білий шоколад не має тонізуючий ефект

Це часто стверджують навіть ті, хто знає, як отримують білий шоколад. Відсутність какао-порошку і, як наслідок, теоброміну дійсно істотно зменшує тонізуючий ефект солодощі.

Люди забувають, що будь-який висококалорійний перекус підвищує тонус. Організм, який отримав поживні речовини, реагує на це порцією енергійності.

Зруйнувати міф про «марність» білого шоколаду дуже просто. Дочекайтеся, коли у вас буде поганий настрій. Візьміть часточку. Спробуйте. І відчуєте, як повзе вгору відмітка вашого настрою. Ефект буде не такий яскравий, як від плитки гіркого шоколаду. Але він обов'язково буде.

Білий шоколад – шкода чи користь? І те і інше. Потрібно просто мати на увазі особливості цих ласощів. І знати міру.

Білий шоколад: які його користь і шкода?

Шоколад завоював серця мільйонів шанувальників солодкого. Але тим не менше багато хто питає: якщо вживати білий шоколад, користь і шкода чи будуть для організму?

Історія появи ласощі

Білий шоколад має не таку довгу і багату історію, як темний з какао-бобів. Прабатьком сучасного шоколаду був холодний напій, що виготовляється з бобів какао в доколумбової Америці.

Твердий темний шоколад з'явився на початку XIX століття, а до середини XIX століття, з появою машинного виробництва, популярність і популярність цих ласощів набрали більших обертів. Всюди стали відкриватися шоколадні і цукеркові фабрики, збільшуючи кількість шанувальників цього вишуканих ласощів.

Експерименти з шоколадом не зупиняються, з'являється шоколад з горіхами, цукатами, вином і навіть пивом. Ще на початку XX століття ніхто навіть і не чув про такий незвичайний ласощах, як білий шоколад. Своєю появою він зобов'язаний всесвітньо відомої компанії Nestle, яка вирішила вжити з користю залишки масла какао.

Рецепт білого виявився напрочуд простий, адже в його склад увійшли цукор, плівкове сухе молоко і ванілін для додання характерного аромату. Минуло 50 років з дня винаходу цих ласощів, і в 1980 році спостерігався небувалий успіх білого шоколаду у ласунів усього світу.

склад шоколаду

Застосування в кулінарії і косметології

Такого широкого застосування в кулінарії, як темний, білий шоколад не отримав.

Найчастіше він є самостійним десертом, а в кондитерському виробництві можна зустріти схожий продукт, який не є білим шоколадом і складається з гідрогенізованих жирів. Для прикраси десертів краще використовувати терту стружку.

При розтоплюванні білого не слід додавати воду, так як це призведе до появи грудочок і неможливості використання продукту в кондитерських цілях.

Шкода білого шоколаду

Білий не володіє таким набором корисних властивостей, як чорний або молочний. Це обумовлено відсутністю в складі какао-порошку, що містить тонізуючі речовини і антидепресанти.

В силу високого вмісту цукру в білому ласощах зайве вживання цього продукту може призвести до цукрового діабету.

Це солодке блюдо і досить жирний продукт, тому при вживанні його у великих кількостях в їжу великий ризик ожиріння.

На відміну від темного, що містить в'яжучі речовини, що стримують зростання бактерій в ротовій порожнині, білий шоколад може стати причиною появи темного нальоту на зубах і розвитку карієсу.

За калорійністю білий займає перше місце серед інших видів продукту. У 100 г цих солодких ласощів містяться 554 Ккал, в той час як в молочному шоколаді 550 Ккал, а в гіркому всього лише 539 Ккал.

Варто пам'ятати, що вживання великої кількості білого шоколаду здатне підвищити тиск, спровокувати аритмію і навіть викликати звикання. А наслідками звикання стануть неконтрольоване споживання продукту і появу надмірної ваги.

Користь білого шоколаду

Існує думка, що покупка білого є марною тратою грошей, а вживання цих ласощів в їжу здатне тільки нашкодити організму.

Багато любителів цих ласощів не раз задавалися питанням: чим корисний білий шоколад? Звичайно, цей продукт не має такої великим набором корисних властивостей, як темний шоколад.

Але відсутність в його складі какао-порошку, найціннішого продукту, відомого з давніх часів, не позбавляє ці ласощі корисних якостей.

Основний корисної складової кондитерського виробу є масло какао, що отримується шляхом вичавлювання з мелених зерен плодів шоколадного дерева. Какао-масло має біло-жовтуватий колір, приємний ніжний запах. Дуже важливо вживати в їжу білий шоколад, в складі якого не буде дешевих і шкідливих для здоров'я замінників у вигляді гідрогенізованих соєвого, ріпакової, бавовняного і пальмового масел. Майже половину в маслі какао займає олеїнова кислота, що знижує рівень холестерину в організмі, а третя частина – це стеаринова кислота, що не підвищує кількість холестерину в крові. Саме завдяки маслу какао білий шоколад не плавиться навіть при найвищих температурах, залишаючись твердим і ламким.

У білому шоколаді відсутні кофеїн і теобромін, тому в невеликих кількостях його можна вживати людям, схильним до підвищеного кров'яного тиску або мають алергію на ці компоненти.

Таким чином, не маючи можливості споживати темний шоколад за станом здоров'я, його можна замінити на білий і насолоджуватися ніжним смаком ласощі з масла какао.

Завдяки відсутності в складі кофеїну шоколад в невеликих кількостях дозволено споживати навіть дітям.

Білий шоколад містить корисний вітамін Е, який сприяє успішному виношування плоду. Тільки не варто зловживати цими ласощами, віддаючи перевагу лише якісного продукту без дешевих замінників.

Вітамін К, якого немає в темному шоколаді, надає благотворну дію на роботу нирок і допомагає організму в засвоєнні кальцію.

Любителям і цінителям неповторного смаку і аромату білого шоколаду не варто відмовляти собі в задоволенні від споживання цього найніжнішого ласощі. Як і будь-який продукт, він здатний викликати різні реакції організму.

Те, чи будуть отримані користь чи шкода від споживання білого шоколаду, залежить в першу чергу від кількості з'їденого продукту.

З'їдаючи помірну дозу якісного продукту, можна надати лише благотворний вплив на організм, поліпшити настрій і отримати справжнє гастрономічне насолоду.

Білий шоколад: користь і шкода, відмінності

Цей шоколад білий тому, що в ньому є продукти виключно білого кольору: масло какао, сухе молоко, цукор, ванілін – все, що і в класичній плитці чорного ласощі. Єдина відмінність полягає у відсутності в рецептурі какао.

Вперше цей продукт приготував технолог з компанії "Nestle" в 30-і роки минулого століття. Лихословили, що в компанії просто не знали, куди подіти надлишки какао-масла. Деякі відмовлялися вважати новий продукт шоколадом і передрікали йому швидке забуття.

Час розставив все на свої місця, і сьогодні ми маємо можливість ласувати темної, молочної або білої шоколадної плиткою. Правда, компонентів в складі стало більше. Добавки для поліпшення смаку і аромату включалися в рецептуру, в тому числі для маскування дешевих і часом шкідливих жирів, які замінили дороге какао-масло.

стандарти якості

У 2004 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) в США ввело стандарт для білого шоколаду:

  • 20% какао-масла;
  • 14% сухого молока;
  • 3,5% молочного жиру;
  • не більше 55% цукру або інших підсолоджувачів;
  • ваніль додають для аромату, а лецитин – як емульгатор.

У 2008 році такий же стандарт був прийнятий в Росії. Згідно з ним дешеві підробки на основі рослинних масел і дешевих жирів не можна вважати справжнім білим шоколадом.

Склад і калорійність

У 100 г продукту.

шоколад
чорний
молочний
білий
калорійність530 ккал554 ккал541 ккал
білки5,4 г6,9 г4,2 г
жири35,3 г35,7 г30,4 г
вуглеводи52,6 г52,4 г62,2 г

Як бачите, продукт досить калорійний. Навскидку, щоб спалити 500-600 калорій, потрібно:

  • займатися зарядкою середньої інтенсивності 2 години;
  • друкувати на комп'ютері 3 години;
  • читати вголос близько 7 годин;
  • гуляти з собакою 2 години;
  • бігати підтюпцем протягом 1 години;
  • бігати по сходах вгору 30 хвилин.

чим корисний

Серед шоколадних ласощів білий шоколад вважається найбільш солодким, тому ласуни зможуть задовольнити свої потреби навіть маленьким шматочком.

Білий колір не позбавив ласощі якості покращувати настрій – продукт сприяє виробленню серотоніну і надходженню ендорфінів в мозок. Це довели Міхаель Махт і Йохен Мюллер, які досліджували користь і шкоду шоколаду для організму людини.

При всіх своїх позитивних сторонах білий шоколад, на відміну від класичного чорного, не робить збуджуючого ефекту, оскільки в ньому немає кофеїну та інших, подібних до нього, тонізуючих речовин.

Значна користь білого шоколаду зосереджена в маслі какао, що становить до 1/5 частини кожної плитки. Таке масло вважається корисним дієтичним жиром, який не викликає запалень, не підвищує рівень «поганого» холестерину в крові і допомагає відновленню клітин печінки.

Маски на основі цього сорту шоколаду застосовують в косметології, щоб уникнути появи ранніх зморшок, висипу, захистити шкіру від обвітрених і сухості.

Чим корисні козинаки для здоров'я.

Білий, молочний або гіркий

  • Біла плитка не містить какао, тому в ній немає сильних антиоксидантів, як в чорних або молочних сортах шоколаду. Зате є вітамін K, що допомагає засвоєнню кальцію, і селен, що зміцнює захисні сили організму під натиском вірусів.
  • Темний або чорний включає більше корисних речовин, які допомагають знизити кров'яний тиск, поліпшити коронарне кровообіг у здорових дорослих і захистити судини від впливу вільних радикалів. Білі і молочні сорти не роблять істотного впливу на тромбоцити, тоді як чорний збільшує їх кількість в плазмі.
  • Молочний шоколад не можна назвати настільки ж здоровим, як темний, тому що молоко знижує деякі корисні ефекти какао-продуктів. Зокрема, заважає засвоєнню антиоксидантів, зменшуючи користь від помірного вживання ласощів.

Всі сорти натурального шоколаду містять какао-масло, про користь якого ми вже згадували.

Таким чином, не можна однозначно відповісти, який вид шоколаду краще, адже краще той, який любите ви і який не завдає шкоди вашому здоров'ю.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на те що білий шоколад містить багато кальцію, його не можна в повній мірі вважати здоровою і тим більше дієтичною їжею.Можна іноді поласувати їм без шкоди для здоров'я, але не робіть його складовою частиною щоденного меню.

Продукт не містить незамінних для організму корисних речовин, користь від яких компенсувала б його високу калорійність, жирність і солодкість. Якщо ви регулярно їсте по плитці білого шоколаду, то вживаєте нездорове кількість цукру, шкодите зубах і судинах, а ще потрапляєте до групи ризику по розвитку захворювань серця і діабету 2 типу.

Набагато корисніше посипати свіжі фрукти тертим шоколадом, щоб отримати смачний і ароматний десерт, який не нанесе шкоди вашому здоров'ю.

вегетаріанський рецепт

Вегетаріанці готують корисний білий шоколад будинку, додаючи в нього мінімум цукру і рослинне соєве молоко замість коров'ячого. Всі складові цього рецепта легко купити в спеціалізованому магазині здорового харчування.

  • 1 ч. Л. соєвого молока;
  • ¼ чашки + 1 ст. л. перемеленого в кавомолці цукру;
  • дрібка солі;
  • 1/3 чашки какао-масла;
  • 1/2 ч. Л. ванільного екстракту.
  1. Щоб виріб вийшло гладеньким, пропустіть соєве молоко і цукор через кавомолку, а потім змішайте в мисці, додавши сіль.
  2. Масло какао розтопіть на паровій бані, потім збийте, поступово додаючи суміш з підготовлених заздалегідь сухих інгредієнтів. І не забудьте про ванільний екстракт.
  3. Вилийте суміш у підготовлену форму. Дайте затвердіти при кімнатній температурі протягом ночі або через 30 хвилин помістіть в холодильник для прискорення процесу.

висновки

Купити хороший білий шоколад важко. Якщо плитка білого кольору, то цілком можливо, що какао-масло замінено рослинним або іншим жиром, а смак поліпшений ароматизаторами.

Читайте склад продукту на етикетці, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю. Справжній, якісний білий шоколад має колір слонової кістки.

Користь і шкода гіркого шоколаду.

Користь і шкода білого шоколаду Посилання на основну публікацію

Чорний і білий шоколад – калорійність, порівняння користі і шкоди

Шоколад – це продукт харчування, переважно складається з суміші пасти какао-бобів, цукру і молока. Саме слово «шоколад» є похідним від xocolatl, що означає в перекладі фразу «гірка вода». Цивілізація Ацтеків використовувала слово «шоколад» для позначення гіркуватого енергетичного напою з сильним ароматом, виготовленого на основі какао-бобів і перцю.

У 16-17 столітті європейці змінили метод приготування цього напою, додавши такі інгредієнти, як цукор і молоко. Батько сучасного молочного шоколаду, Генрі Нестле (творець компанії Nestlé) першим почав змішувати какао зі згущеним молоком і цукром, а Рудольф Линдт (засновник компанії Lindt) був піонером у виробництві швейцарського гіркого шоколаду.

види шоколаду

Залежно від комбінацій інгредієнтів можуть бути отримані різні види шоколаду. Найбільш поширеними є чорний, шоколад з молоком і білий шоколад. Також існують такі варіації, як гарячий шоколад, пористий, шоколад для діабетиків і так далі. З живильним точки зору найбільш корисним є темний, завдяки високому вмісту флаванолів.

Флаваноли – це унікальний тип молекул, що містяться виключно в какао-бобах. Згідно з науковими дослідженнями, флаваноли мають потужну антиоксидантну дію, а також допомагають організму регулювати рівень холестерину і надають зміцнює вплив на серцево-судинну систему. Крім іншого, вони запобігають старінню шкіри та інших тканин тіла.

Який шоколад найкорисніший?

Необхідно скасувати, що корисним для здоров'я є виключно натуральний темний шоколад, що містить в складі не менше 70% какао-бобів. З живильним точки зору подібний продукт складається з 30% жирів, 6% білка, приблизно 60% вуглеводів і близько 3-5% води. Також до його складу входять такі мінерали, як калій і магній, плюс вітамін А і вітаміни групи В.

В інші види шоколаду (особливо в молочний та білий шоколад) можуть додаватися дешеві рослинні жири (наприклад, пальмова олія), істотно зменшують вартість продукту, проте не несуть ніякої користі для організми. Важливо і те, що подібний шоколад може містити надзвичайно шкідливі для обміну речовин трансжири і велика кількість цукру.

Порівняльна таблиця видів шоколаду (на 100 г):

вид шоколадукалоріїВідсоток какао-бобівцукорбілкиЗагальна кількість жирівЗ них насичені жири
Темний шоколад (85%)529 ккал85%14 г12 г29 г14 г
Темний шоколад (70%)531 ккал70%29 г11 г29 г15 г
Молочний шоколад537 ккал40%52 г7 г30 г19 г
Білий шоколад539 ккал(Виключно масло какао – 20%)59 г6 г31 г20 г

Товстіють чи від шоколаду?

З одного боку, шоколад дійсно є вкрай калорійною їжею. Будь-який вид шоколаду містить не менше 500 ккал на 100 г – удвічі більше, ніж хліб (250 ккал) і в три рази більше, ніж м'ясо (170 ккал). З іншого боку, вживання шоколаду в невеликих кількостях (25 г на день) не здатне викликати будь-яких змін у вазі людини або в підвищенні рівня жиру в організмі.

Однак ключову роль відіграє і безпосереднє якість шоколаду. Якщо справжній темний шоколад містить натуральні вітаміни і антиоксиданти, то більшість видів молочної та питного шоколаду є лише калорійною бомбою, що складається переважно зі звичайного цукру – не кажучи вже про білому шоколаді, взагалі не має в складі какао-бобів.

Залежність від шоколаду

Наукове співтовариство давно сперечається на тему того, чи існує шоколадна залежність. Відомо, що людям з дефіцитом магнію в організмі, рівно як і жінкам в певні дні менструального циклу, вкрай важко придушити бажання поласувати шоколадом. Це, перш за все, пояснюється браком магнію, безпосередньо впливає на виробництво тілом гормону радості серотоніну.

Крім іншого, натуральний шоколад містить деяку кількість кофеїну (близько 5-20 мг на 100 г; для порівняння, чашка кави містить близько 50-80 мг кофеїну) і ряд біоактивних речовин (наприклад, теобромін), що володіють схожим дією. Важливо відзначити, що теобромін є сильним токсином для кішок і собак, тому їм ні в якому разі не можна давати шоколад.

Користь шоколаду для мозку

Дослідження показали, що вживання шоколаду (або чистого какао) принаймні протягом 5 днів підсилює приплив крові до частини мозку, що відповідає за ефективність і пильність. Вчені додають, що антиоксиданти в шоколаді виявляються здатними нейтралізувати невеликі короткочасні запалення, які зазвичай провокують туманність думок.

Також вважається, що дія містяться в шоколаді флаванолів і антиоксидантів аналогічно аспірину – вони немов розріджують кров, зменшуючи ймовірність утворення згустків. Причому, згідно з дослідженнями, позитивний ефект від прийому порції якісного шоколаду для організму в цілому, і для мозку зокрема, може тривати до шести годин.

Діабетичний шоколад без цукру

У більшості випадків шоколад з цукрозамінники рекомендується виключно людям, які хворіють на цукровий діабет, оскільки рецептура подібного продукту сильно відрізняється від звичайного шоколаду. Зміст флавоноїдів в дієтичному шоколаді зазвичай істотно нижче, а цукрозамінники додаються в кількості, здатній викликати проблеми з травленням.

Якщо ви дотримуєтеся низьковуглеводній дієти і намагаєтеся максимально обмежити споживання вуглеводів, то краще зупиніть свій вибір на натуральному чорному шоколаді високої якості, а не на продуктах з сахарином або сукралоза. FitSeven вже писав про те, що ці цукрозамінники здатні надавати той же вплив на гормональний фон організму, що і звичайний цукор.

Натуральний темний шоколад є вкрай корисною для здоров'я їжею завдяки своїй живильній цінності і високому вмісту флаванолів і антиоксидантів. Білий і молочний шоколад – це, по суті, штучні види шоколаду, містять набагато більше цукру.Подібні продукти, рівно як і гарячий і пористий шоколад, повинні бути обмежені в правильній дієті.

  1. Chocolate, a healthy pleasure, source
  2. Cacao, una aportación de México al mundo, source
  3. Codex alimentarius – Norma para el chocolate y los productos de chocolate, source